Heb je net nieuwe kamerplanten? Geef ze een goede start bij jou in huis door ze meteen te verpotten. Want een goed begin, is het halve werk! Deze blog vertelt je alles over planten ompoten en welke potgrond voor kamerplanten is. Verder zijn een paar tips over planten verzorgen natuurlijk ook nooit verkeerd...
Overpotten
Nu heb je net een kamerplant gekocht en moet je hem al overpotten? Dat komt doordat de kamerplant gewend is om in een heel ander klimaat te staan. Nu je een mooi plekje in je huis hebt gevonden voor de plant, wil hij ook alle ruimte hebben om een sterke grote kamerplant te worden. Maar waarom moet je nieuwe planten overpotten?
Het voordeel van een plant verpotten is dat je daarmee de groei stimuleert. In het vroege voorjaar en door het overpotten kan een plant ineens sneller gaan groeien. Ook zorgt verse potgrond voor nieuwe voedingsstoffen in de pot van de kamerplant. Niet te vergeten dat door te verpotten je verstikking voorkomt en de wortels weer meer lucht krijgen. Verse grond is namelijk luchtiger, dus het ompoten zal voor sterke kamerplanten zorgen. En welke plantenliefhebber wil dat nou niet?
Hoe verpot je een plant?
- Begin met de plant uit de kweekpot te halen. Kies voor een pot die 20% groter is dan de kluit van de plant, hiermee geef je de plant genoeg ruimte om te groeien.
- In de nieuwe pot leg je tot 25% een laagje hydrokorrels en vul je dit aan met potgrond tot ongeveer 1cm van de rand.
- Als laatste zet je de plant in de pot en duw je de potgrond een beetje aan. Zorg dat je de plant meteen een flinke scheut water geeft.
Een kamerplant krijgt last van wortelrot als er aan de plant teveel water wordt gegeven en het in de bodem van de pot blijft staan. Het laagje hydrokorrels, of ook wel kleikorrels, laat het water doorlopen tot onder in de pot en weerhoudt de wortels van het water. Wij raden daarom aan om altijd hydrokorrels te gebruiken bij het verpotten!
Kamerplanten potgrond
Welke potgrond voor kamerplanten kan je gebruiken? Voor een orchidee, cactus en bonsai zijn er aparte zakken potgrond. Een universele potgrond is geschikt voor binnenplanten en buitenplanten. De meeste kamerplanten potgrond geven voor ongeveer 60 dagen voeding. Ook een hele handige potgrond is Pokon Potgrond Compact. Deze samengeperste en gedroogde potgrond is namelijk zeer licht en gemakkelijk op te bergen. Voeg je er water aan toe, dan wordt een zak van 0,5 kg daarna 10 liter potgrond. Om de potgrond in de pot decoratief af te dekken, ziet een laagje boomschors bij een kamerplant er echt goed en natuurlijk uit. De boomschors reguleert tegelijk ook het vocht en laat de grond minder snel uitdrogen.
Voeding voor planten
Heb je de bovenste stappen voltooid? Na deze sterke start is het belangrijk de kamerplant ook goed voeding te geven. Alleen water geven is niet voldoende. Met voeding kan een plant meer bloemknoppen ontwikkelen en is het bladgroen mooier groen. De plant wordt dan sterker en kan beter tegen ziektes. Kamerplantenvoeding zijn er in diverse soorten. Zo voeg je vloeibare plantenvoeding toe bij het water in de gieter. Specifiek heb je keuze uit plantenvoeding kamerplanten, maar ook biologische plantenvoeding. Vergeet je wel eens deze plantenverzorging? Dan zijn voedingskegels een handige oplossing. Deze kegels geven 180 dagen lang de planten voeding. Hoe gemakkelijk is dat!
Bladglans
Wil je dat de plant er echt op en top uitziet en staat te stralen in je huis? Met een bladglans spray breng je een natuurlijke glans aan op de kamerplant. De spray haalt waterdruppels en kalkaanslag weg en houdt stof op de bladeren tegen. Maximaal van de bladglans genieten? Dan is maandelijks sprayen genoeg.
Om sterke planten te hebben kun je het beste planten ompoten als je ze net gekocht hebt. Naast planten water geven helpen potgrond en plantenvoeding de kamerplant tot een mooie binnenplant. Tijd om lekker aan de slag te gaan met planten overpotten! Bekijk hier de planten verzorging van Tuincollectie.nl.